Vijf redenen om trots te zijn op de Vrijheid van onderwijs

Hoe past Artikel 23 van de Grondwet in onze tijd? Deze vraag staat centraal in een rondetafelgesprek van de Onderwijscommissie op 4 september 2019. Wij geven de deelnemers vijf redenen om trots te zijn op de vrijheid van onderwijs en betogen dat het de taak van het onderwijs én de overheid om die weerbaar te maken.

Vrijheid van onderwijs, zoals geregeld in Artikel 23 van de Grondwet, staat weer volop in de  belangstelling vanwege een aantal incidenten op slecht functionerende scholen. Volgende week houdt de Onderwijscommissie van de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over Artikel 23 Grondwet. Namens Verus schuift Berend Kamphuis aan.

Waardevol recht

De vrijheid van onderwijs geeft ouders de vrijheid om een school voor hun kind te kiezen die bij hun visie of levensovertuiging past. Miljoenen mensen maken gebruik van dit waardevolle democratische grondrecht. Als dit grondrecht wordt misbruikt, is het de taak van het onderwijs én de overheid om de vrijheid van onderwijs weerbaar te maken. Verus wil zich daarvoor inspannen en samen met zijn leden oplossingen aandragen die werkbaar zijn voor bestuurders, docenten, ouders en kinderen in het onderwijs.

In onze position paper geven we vijf redenen om trots te zijn op de vrijheid van onderwijs: